Hurutos köhögés ellen a borostyánlevél erejével

A légzés

A légzés során a szervezet az energiatermeléshez szükséges oxigént felveszi, a sejtek anyagcseréjében felhasználja és az eközben termelődött szén-dioxidot leadja. Ez a gázcsere a légzés szervrendszerének közreműködésével valósul meg.

A légzőszervrendszer részei az orrüreg, a garat, a gége, a légcső és a tüdő. A be- és a kilégzés során a légző szervrendszer légútjaiban áramlik a levegő. A légutak első állomása az orrüreg, amely felmelegíti és párával dúsítja a beszívott levegőt. Belső felszínét csillós hámsejtek bélelik, amelyek megtisztítják a levegőt a porszennyeződésektől. Ha olyan idegen anyag kerül az orrüregbe, amely izgatja a nyálkahártyát, akkor tüsszentünk és a kiáramló levegő kisodorja a szennyeződéseket. A gégéből a levegő a légcsőbe, onnan a két fő hörgőbe, majd a jobb, illetve a bal tüdőbe áramlik.

A köhögés

Szervezetünk egyik legfontosabb védekező mechanizmusa a köhögés, amely segít a légutakba került idegen anyagok (részecskék, kórokozók) eltávolításában. A köhögés akkor keletkezik, amikor a tüdőből zárt hangrés mellet, a légzőizmok erőteljes összehúzódása során nagy mennyiségű levegő áramlik ki.

A köhögés okai:

A köhögés hátterében általában a légutak gyulladásos megbetegedései állnak. Ezek kórokozói leggyakrabban a vírusok és baktériumok, amik cseppfertőzés útján terjednek. Az ép immunrendszerrel rendelkező szervezet sikeresen veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben, azonban a legyengült immunrendszerű szervezet könnyebben megbetegszik. A legtöbb fertőzés ősszel és télen történik.

 • Légúti fertőző betegségek – megfázás, influenza, tüdőgyulladás

 • Asztma és allergiák

 • A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség

 • Reflux betegség

 • Szennyezett levegő, festékek és penész

 • Heveny hörgőgyulladás (akut bronchitis)

 • Szamárköhögés

Száraz köhögés

Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal, gyakran rohamokban tör elő.

A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója annak érdekében, hogy az idegen anyag távozzon a légutakból, ami lehet kórokozó vagy nyák is. Száraz köhögés esetén a légutak nyálkahártyáját elsősorban valamilyen gyulladás (garat-, légcső-, tüdőgyulladás) ingerli. Jelentkezhetnek egyéb kísérő tünetek is, így például torokfájás, nátha, kaparó érzés a torokban. A légzőszervi betegségeken túl, egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalhatunk száraz köhögést, illetve a légutakba került idegen anyagok (por, gázok, kemikáliák stb.) is kiválthatnak köhögési ingert.

Akut és krónikus köhögés és különbségük

Ha a hörgőnyálkahártyát beborító váladék összetétele megváltozik, a levegővétel nehézkessé válik, esetleg a légutakban, gyomorban irritáció alakul ki, akkor erre a szervezet köhögési reflexszel válaszol.

Akut köhögésről beszélünk, ha a betegség néhány nap alatt kifejlődik és el is múlik.

Az akut köhögéses panaszok hátterében leggyakrabban a felső légutak gyulladásos megbetegedései állnak, például torokgyulladás, gégegyulladás, tüdőgyulladás.

Krónikus köhögésről beszélhetünk, ha a köhögés tovább tart, mint három hét.

A krónikus köhögés mögött gyakori ok lehet a COPD, a tüdőbetegség, tbc, tüdőtágulat, mellhártyagyulladás, illetve egyes daganatok. A krónikus köhögés gyakoribb kiváltó okai az allergia, az asztma, a dohányzás és a refluxbetegség.

A köhögés kezelése

A köhögésnek sokféle oka lehet, így természetesen a köhögést kiváltó betegségek megállapítása és azok kezelése a legfontosabb, de néhány hasznos tipp a gyógyszer mellett segíthet:

 • A levegő páratartalmának növelése enyhítheti a köhögést

 • A garat eredetű száraz köhögés köhögéscsillapító tea elfogyasztásával, cukorka szopogatásával is csillapítható

 • A bő folyadékbevitel segíti a légúti nyálkahártya kiválasztását.

 • Az irritánsokat - pl. dohányfüst - a köhögés minden formájában kerülni kell.

Prospan® szirup és csepp borostyánlevél száraz kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Alpen Pharma Kft.
1095 Budapest, Soroksári út 48.
Telefon: + 36 1 950 9276
ALPEN/PROSPAN/2022/02/01 Lezárás dátuma: 2022. 02. 23.
Copyright © 2020 Alpen Pharma Kft.
Menü